24.10.2024

Luomun markkinat Suomessa

Luomun markkinat Suomessa

Suomi on maailmaan pohjoisin maa, jossa harjoitetaan laaja-alaista ja monipuolista maataloutta. Pohjoiset olosuhteet ja nurmen viljelyyn soveltuva ilmasto luovat myös hyvät edellytykset luomutuotannolle, jolla on vahva jalansija Suomessa. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2024 Suomessa oli 315 635 hehtaaria luomualaa, ja 14,1 % Suomen peltoalasta oli luomussa (Ruokavirasto, 2024). Kotimaisten luomuraaka-aineiden saatavuus on Suomessa hyvä ja Suomessa tuotetaan monipuolisesti erilaisia luomutuotteita kuten maitoa, lihaa, viljaa ja kasviksia.  

Luomulla vahva asema monilla markkinoilla 

Luomumyynnin päämarkkinat Suomessa ovat päivittäistavarakauppa, ruokapalvelut ja vienti. Näistä isoin ja merkittävin on päivittäistavarakauppa, jossa luomua myytiin vuonna 2023 yhteensä 352 miljoonalla eurolla. Luomun osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä on noin 2 %. Euromääräisesti merkittävimmät tuoteryhmät päivittäistavarakaupassa ovat hedelmät ja vihannekset sekä maito ja maitotuotteet (Pro Luomu, 2024).  

Suomen luomuelintarvikeviennin arvo oli 59 miljoonaan euroa vuonna 2022. Luomuviennin kärjessä ovat luomukaura ja muut myllytuotteet, joiden osuus koko luomuviennistä on noin 40 prosenttia. Suomalaisia luomutuotteita viedään yli 40 eri maahan. Suosituimmat luomuvientimaat ovat olleet Saksa, Ruotsi, Alankomaat, USA ja Etelä-Korea (Pro Luomu, 2023). 

Luomumarkkinoiden koosta suomalaisissa ruokapalveluissa ei ole saatavilla tarkkaa tietoa. Luomutuotteita on saatavilla laajasti kuitenkin kaikista alan merkittävistä tukuista ja yli 2000 ravintolaa eli noin 14 % kaikista Suomen ravintoloista kuuluu Portaat luomuun -ohjelmaan ja on täten sitoutunut käyttämään säännöllisesti luomuraaka-aineita ja lisäämään luomun käyttöä. Luomua käytetään laajasti myös muissa ravintoloissa ja monet ravintoloiden vastuullisuuteen liittyvät laatujärjestelmät edellyttävät luomun käyttöä. Tällainen on esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. 

Luomun käyttö kasvaa julkisissa keittiöissä 

Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa on selvitetty kyselytutkimusten avulla. Tammikuussa 2024 tehdyn selvityksen (Luomutetaan ruokapalvelut, 2024) mukaan luomun käyttö julkisissa ruokapalveluissa oli kasvanut vauhdikkaasti edellisten kahden vuoden aikana. Julkisista ruokapalveluista 91 % kertoi selvityksen mukaan käyttävänsä edes yhtä luomutuotetta vähintään kuukausittain, ja jopa 63 % kertoi käyttävänsä edes jotain luomutuotetta päivittäin. Luomun käyttöprosentit olivat isoimmat päiväkodeissa ja kouluissa.  

Suosituimpiin luomutuotteisiin ruokapalveluissa kuuluvat hiutaleet ja suurimot, maito ja maitojalosteet, kahvi sekä jauhot. Luomun käyttöä haluttaisiin lisätä entisestään erityisesti kasviksissa ja juureksissa, marjoissa, hedelmissä, viljatuotteissa sekä kananmunissa. Jopa 30 % julkista ruokapalveluista haluaisi lisätä luomun käyttöä ainakin jossain tuoteryhmässä (Luomutetaan ruokapalvelut, 2024). 

Monen kunnan päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan luomumaitoa, jonka käyttöä EU tukee korotetulla koulujakelutuella. Suomessa on ollut luomutuotteille korotettu koulujakelutuki vuodesta 2017 ja se on lisännyt merkittävästi luomumaidon käyttöä. Lukuvuoden 2022–2023 aikana kouluissa ja päiväkodeissa juotiin koulujakelutuella tuettua luomumaitoa yhteensä noin 3,1 miljoonaa litraa ja luomumaidon osuus kaikesta koulujakelutukea saaneesta maidosta oli noin 25 prosenttia. Vastaavasti koulujakelutuettuja luomuhedelmiä ja -vihanneksia syötiin noin 8872 kiloa, joka oli alle prosentin kaikesta koulujakelutukea saaneista hedelmistä ja vihanneksista (Ruokavirasto, 2023). 

Tietoa suomalaisesta luomutuotannosta, -kulutuksesta ja –markkinoista: https://proluomu.fi/material/luomu-suomessa/luomu-suomessa-tilastot/  

Lähteet:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

https://proluomu.fi/material/luomu-suomessa/luomun-markkina/

https://www.luomuravintola.fi/luru-ajankohtaista/luomun-kaytto-kasvanut-vauhdikkaasti-julkisissa-ruokapalveluissa

Tulevaisuuden ruokapalvelut luomuttavat tänään – Julkaisutilaisuus 14.11.2024

23.10.2024
Luomutetaan ruokapalvelut –hanke huipentuu juhlavaan julkaisutilaisuuteen torstaina 14.11.2024.

Löydä luomua käyttävät ravintolat

26.08.2024
Oletko jo tutustunut luomuravintola.fi -verkkosivustoon? Sieltä löydät kattavan listan ravintoloista ja julkisista ruokapalveluista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita

EU:n luomupäivä 23.9.2024

28.05.2024
EU:n luomutuotannon päivää vietetään 23. syyskuuta. Ruokapalveluissa juhlistetaan päivää ja raaka-aineet voi etsiä Etsi Luomua -palvelun kautta. Luomuyrittäjille on nyt hyvä aika käydä tarkistamassa ja päivittämässä tietonsa palvelussa.

Olisiko dynaaminen hankinta ratkaisu lähi- ja luomuruoan lisäämiseen?

15.04.2024
Miten saada oman pitäjän tai maakunnan tuotteita tarjolle esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin, kun volyymitarpeet ovat suuria, kilpailutusrajat ylittyvät eikä lähialueen tuotteita välttämättä löydy tukkujen listoilta?

Etsi Luomua: Luomutuotteiden löytämisen uusi aikakausi ammattikeittiöille ja luomuyrityksille

21.02.2024
Kuinka löytää juuri ne oikeat luomutuotteet ammattikeittiöön? Tähän kysymykseen vastaa uusi tulokas ruokahakupalveluiden markkinoilla: Etsi Luomua.