25.11.2024

Luomumarjatilan näkemyksiä yhteistyön kehittämiseksi ammattikeittiöiden ja luomutuottajien välillä

Luomumarjatilan näkemyksiä yhteistyön kehittämiseksi ammattikeittiöiden ja luomutuottajien välillä

Pienten luomutuottajien valmius räätälöidä tuotteita ja toimituksia ammattikeittiöiden toiveiden mukaan tarjoaa mahdollisuuksia keittiöiden luomutuotevalikoiman kehittämiseen.

Etsi Luomua -palvelu auttaakin löytämään juuri ne luomutuottajat, jotka vastaavat parhaiten keittiöiden tarpeisiin, ja tukee näin entistä sujuvampaa ja makurikkaampaa yhteistyötä.

Vaittilan Marjatilalta Millan ja Jonin vinkit ammattikeittiöiden yhteistyön kehittämiseen:

Tilausajat ja sesonkien huomiointi

Ammattikeittiöiden on hyvä tehdä tilaukset ajoissa, jotta voidaan varmistaa raaka-aineiden saatavuus ja toimittaa tuotteet toiveiden mukaan. Esimerkiksi pikkujoulukaudelle suunniteltujen mansikkaglögin tai muiden sesonkituotteiden tilaukset tulisi sopia alkusyksystä.

Esimerkkejä tilausajoista:

  • Jäätelöt, sorbetit, mehut ja hillot 3 viikkoa (raaka-aineiden saantivaraus)
  • Tuoremarjoja toimitetaan satokaudella päivittäin, tilaukset edellisenä päivänä
    • Luomumansikka; satokausi ajoittuu yleensä juhannuksen jälkeen ja kestää 2-3 viikkoa
    • Luomupensasmustikka; satokausi heinäkuun loppu-syyskuun puoliväli
  • Pakastemarjoja toimitetaan sopimuksen mukaan, tilausaika ko. marjan satokauden alussa

Pitkän aikavälin suunnittelu

Jos keittiöillä on toistuvia tarpeita tietyn tuotteen osalta, tilaukset kannattaa suunnitella vuodenajasta riippuen hyvissä ajoin. Esimerkiksi pakastemarjat kannattaa varata ennen satokauden alkua, jotta tila voi varmistaa riittävän määrän pakastettua marjaa koko vuoden tarpeisiin.

Pakkauskokojen joustavuus

Tilauksia voi tehdä eri pakkauskoissa – esimerkiksi Vaittilan tilan jäätelöt ja sorbetit valmistetaan 140 ml pienannoksista aina suurkeittiöille soveltuviin 5000 ml pakkauksiin asti.

Pienen toimijan on mahdollisuus toimia joustavasti ja nopeastikin, ja asiakkaiden toiveita voidaan kuunnella tarkasti. Esimerkiksi pakkauskokoja, jäätelö- ja sorbettimakuja ja toimitusaikoja voidaan räätälöidä asiakkaiden tarpeisiin. Myös reseptivinkkejä voidaan tarjota.

Vaittilan Marjatila, Joni Aisla & Milla Heikkinen

Alihankinnalla luomua ammattikeittiöön

09.12.2024
Ammattikeittiöissä arvostetaan valmiiksi käsiteltyjä raaka-aineita, mutta niiden tuottaminen vaatii erikoisosaamista ja resursseja. Alihankinta tarjoaa ratkaisun: tuottajat voivat hyödyntää yhteistyökumppaneita raaka-aineiden jalostamisessa. Lue lisää ja tutustu esimerkkireitin jokaiseen vaiheeseen.

Luomun markkinat Suomessa

24.10.2024
Kotimaisten luomuraaka-aineiden saatavuus on Suomessa hyvä ja luomun käyttö julkisissa ruokapalveluissa kasvaa.

Tulevaisuuden ruokapalvelut luomuttavat tänään – Julkaisutilaisuus 14.11.2024

23.10.2024
Luomutetaan ruokapalvelut –hanke huipentuu juhlavaan julkaisutilaisuuteen torstaina 14.11.2024.

Löydä luomua käyttävät ravintolat

26.08.2024
Oletko jo tutustunut luomuravintola.fi -verkkosivustoon? Sieltä löydät kattavan listan ravintoloista ja julkisista ruokapalveluista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita

EU:n luomupäivä 23.9.2024

28.05.2024
EU:n luomutuotannon päivää vietetään 23. syyskuuta. Ruokapalveluissa juhlistetaan päivää ja raaka-aineet voi etsiä Etsi Luomua -palvelun kautta. Luomuyrittäjille on nyt hyvä aika käydä tarkistamassa ja päivittämässä tietonsa palvelussa.

Olisiko dynaaminen hankinta ratkaisu lähi- ja luomuruoan lisäämiseen?

15.04.2024
Miten saada oman pitäjän tai maakunnan tuotteita tarjolle esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin, kun volyymitarpeet ovat suuria, kilpailutusrajat ylittyvät eikä lähialueen tuotteita välttämättä löydy tukkujen listoilta?

Etsi Luomua: Luomutuotteiden löytämisen uusi aikakausi ammattikeittiöille ja luomuyrityksille

21.02.2024
Kuinka löytää juuri ne oikeat luomutuotteet ammattikeittiöön? Tähän kysymykseen vastaa uusi tulokas ruokahakupalveluiden markkinoilla: Etsi Luomua.